Reklama
  • Wtorek, 7 lipca 2015 (08:05)

    Agrestowy śmietanowiec

Składniki: 400 ml śmietany kremówki •3 galaretki agrestowe •750 ml wody •12-14 małych biszkoptowych ciastek •1 szkl. agrestu •czerwone porzeczki i listki melisy cytrynowej do dekoracji.

1. Gotuję 350 ml wody. Zdejmuję z ognia. Do wrzątku wsypuję zawartość jednej torebki galaretki agrestowej. Mieszam, aż się rozpuści. Odstawiam do wystudzenia. Potem przelewam do formy z kominkiem i wstawiam do lodówki do stężenia.

2. Gotuję 400 ml wody. Zdejmuję z ognia. Wsypuję pozostałe galaretki i rozpuszczam je. Czekam, aż zaczną lekko tężeć. Śmietanę ubijam na sztywno. Powoli wlewam do niej tężejącą galaretkę. Stale mieszam całość mikserem.

Reklama

3. Do tężejącej pianki wrzucam oczyszczony agrest. Przelewam do formy z zastudzoną galaretką. Wstawiam do lodówki. Po ok. 30 minutach na wierzchu układam biszkoptowe ciasteczka.

Ponownie wstawiam do lodówki. Schładzam 6 i 1/2 godziny. Gotową piankę przekładam na paterę. Dekoruję porzeczkami oraz melisą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.