Reklama
  • Wtorek, 5 maja 2015 (14:05)

    Arbuzowiec na zimno

Składniki na 20 porcji: po 2 op. galaretki cytrynowej i malinowej, 3 jajka, 1 szklanka cukru pudru, 20 dag masła, 20 dag homogenizowanego serka waniliowego, pół małego arbuza, garść mrożonych malin, orzechy

1. Galaretki cytrynowe rozpuść w połowie podanej na opakowaniu porcji wody. Odstaw do schłodzenia. Jajka sparz, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj mikserem z cukrem. Cały czas ucierając, dodawaj porcjami miękkie masło, a następnie serek homogenizowany.

2. Gdy galaretka zacznie tężeć, stopniowo dodaj ją do ucieranej masy serowej. Na koniec delikatnie wmieszaj ubite na sztywno białka. Podłużną formę wyłóż folią spożywczą. Przełóż przygotowaną masę serową. Wstaw całość do lodówki, aby sernik stężał (na ok. 40 minut).

Reklama

3. Galaretki malinowe rozpuść w połowie przewidzianej ilości wody. Odstaw do schłodzenia. Arbuza przekrój, specjalną łyżeczką wydrąż kulki. Porozkładaj je na serniku na zmianę z lekko rozmrożonymi malinami. Zalej galaretką, odstaw do stężenia. Ozdób posiekanymi orzeszkami.

Czas ok. 60 min; porcja – 200 kcal, cena 1 zł.

Dobra rada

Arbuz doskonale smakuje również z... kawą. Zalej 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej 50 ml wody, wymieszaj. Trzy plastry arbuza (bez skórki i bez pestek) zblenduj razem z łyżeczką cukru, odrobiną soku z limonki i kilkoma kostkami lodu. Rozłóż do małych szklaneczek, zalej zimną kawą. Napój udekoruj skórką z limonki.

Inny efekt smakowy uzyskasz, układając na serniku kulki melona.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:na zimno | arbuz | zimno

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.