Reklama
  • Poniedziałek, 25 maja 2015 (13:00)

    Babeczki sernikowe na spodzie z herbatników

Składniki na 6 sztuk: 25 g masła, 150 g herbatników, olej do posmarowania formy, 200 g mielonego, tłustego twarogu, 75 g gotowego kremu cytrynowego, 250 g śmietany kremówki, 4 białka, 2 łyżki cukru 1 limonka, papier do pieczenia, folia aluminiowa, silikonowa forma na muffinki, prostokątne naczynie żaroodporne, szpryca cukiernicza z okrągłą końcówką

1. Masło roztop w rondelku. Herbatniki pokrusz (patrz zdjęcie poniżej). Okruszki wymieszaj z masłem. Tacę wyłóż papierem do pieczenia. Nałóż na nią masę ciasteczkową, dociśnij. Kubkiem lub wykrojnikiem do pierogów o średnicy ok. 8 cm wytnij z masy 6 spodów.

Reklama

2. Piekarnik rozgrzej do 150°C. Formę do muffinek wyłóż papierowymi papilotkami do babeczek, a w środku posmaruj je lekko olejem. Formę ustaw w większym żaroodpornym naczyniu. Twaróg utrzyj z kremem cytrynowym. Ubij na sztywno 100 g śmietany kremówki i połącz ją z masą serową. Białka ubij na sztywno. Pod koniec ubijania wsyp 2 łyżki cukru. Pianę z białek porcjami dodawaj do masy serowej, delikatnie wymieszaj. Masą wypełnij wgłębienia w formie.

3. Do żaroodpornego naczynia wlej wrzątek, niech sięga 2/3 wysokości formy do muffinek. Piecz babeczki 20 minut w gorącej kąpieli wodnej. Wyłącz piekarnik, uchyl drzwiczki, studź ciastka 30 minut. Następnie wyjmij formę z kąpieli wodnej.

4. Herbatnikowe spody ostrożnie zdejmij z tacy, ułóż na upieczonych babeczkach sernikowych. Lekko dociśnij. Formę z ciastkami przykryj folią aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę.

5. Gotowe babeczki wyjmij z formy, ułóż na talerzu i jeszcze na 30 minut wstaw do lodówki. W tym czasie sparz limonkę, pokrój ją na 6 cząstek. Pozostałą śmietanę ubij, przełóż do szprycy z okrągłą końcówką. Na schłodzone babeczki sernikowe wyciśnij po porcji bitej śmietany. Udekoruj je cząstkami limonki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:babeczki | babeczka

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.