Reklama
  • Piątek, 2 września 2016 (13:00)

    Babka serowa z ajerkoniakiem

Składniki na 6 porcji: 3 serki homogenizowane waniliowe, 15 dag mleka w proszku, 1 op. cukru waniliowego), 5-6 łyżek ajerkoniaku, 4 czubate łyżeczki żelatyny. Na sos owocowy: 40-50 dag mieszanki owoców jagodowych: malin, jagód, jeżyn, porzeczek, 250 ml soku malinowego, 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej, 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny, 1 łyżka płynnego miodu.

Reklama

1. Serki waniliowe przełóż do miseczki. Dodaj cukier waniliowy (a jeszcze lepiej rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii). Dolej ajerkoniak. Następnie wsyp mleko w proszku i całość dobrze utrzyj. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10-15 minut.

2. Przygotuj foremkę w kształcie babeczki. Możesz ją dodatkowo lekko posmarować olejem i wyłożyć folią spożywczą. Dzięki temu potem łatwiej wyjmiesz ciasto z formy.

3. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami masy, potem połącz z resztą masy. Jeśli chcesz możesz dodać także grubo startą gorzką czekoladę. Masę od razu przelej do przygotowanej formy. Wstaw na 2 godziny do lodówki.

4. Owoce przebierz, opłucz na sitku, osącz. Do garnka wlej 200 ml soku, zagotuj. Pozostały sok wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się soku. Mieszając gotuj dalej, do lekkiego zgęstnienia. Dołóż owoce. Dolej sok z cytryny. Posłodź miodem. Gotuj jeszcze 1-2 minuty. Wystudź. Babkę wyjmij z foremki. Podawaj z sosem.

Przygotowanie ok. 30 minut . Chłodzenie ok. 2 godzin . 1 porcja 380 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.