Reklama
  • Poniedziałek, 22 lutego 2016 (11:05)

    Bananowiec na herbatnikowym spodzie

30 dag maślanych herbatników, kostka margaryny, 6 bananów, 5 żółtek, 15 dag cukru, 3 łyżeczki żelatyny, 400 ml śmietany 30 proc., 35 dag waniliowego serka homogenizowanego, 100 ml nektaru bananowego, sok z cytryny.

1 Ciasteczka pokrusz (wałkiem lub w blenderze). Wymieszaj ze stopioną, ostudzoną margaryną. Masę wyłóż na dno tortownicy. Schłodź w lodówce.

2 Żółtka utrzyj z cukrem na parze (miskę z żółtkami wstaw do większego naczynia z gotującą wodą). Ubijając, wlej nektar bananowy. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody. Podgrzej i rozpuść. Porcjami wlej do żółtek i wymieszaj. Ostudź masę.

Reklama

3 Obierz i rozgnieć banany. Skrop sokiem z cytryny, aby owoce nie ściemniały. Ubij na sztywno śmietanę kremówkę. Do masy żółtkowej dodaj serek, banany oraz 3/4 porcji śmietany. Wyłóż masę na herbatniki. Wstaw do lodówki, aby ciasto stężało.

Przed podaniem udekoruj resztą śmietany. Oprósz ciasto posypką czekoladową i połóż plasterki banana.

Przepis przysłała Magdalena Tabaczyk z Barwina

Czas: 50 min l Cena por.: 1,50 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Bella Relaks
Więcej na temat:na | ciasteczka | ceny | przepis | sok z cytryny

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.