Reklama
  • Poniedziałek, 1 sierpnia 2016 (13:05)

    Blok czekoladowo-kawowy

Skład na 12 porcji: ● 375 g oleju kokosowego ● 3 jaja ● 200 g cukru pudru ● 6 łyżek kakao ● łyżka kawy rozpuszczalnej ● po 2 łyżki wódki i likieru kawowego ● cytryna ● paczka podłużnych biszkoptów ● orzeszki piniowe i pistacje

Czas przygotowania 40 minut. Cena porcji ok. 1,90 zł.

Reklama

Wartość odżywcza porcji 370 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 30 g/Węglowodany 22 g

1. Roztapiamy olej kokosowy na patelni i odstawiamy do ostygnięcia. Jaja i cukier puder ucieramy aż powstanie puszysta masa. Następnie dodajemy kakao, kawę rozpuszczalną, wódkę, likier kawowy oraz skórkę otartą z cytryny i mieszamy, żeby składniki dobrze połączyły się z masą. Na koniec do masy wlewamy stopniowo ostudzony olej kokosowy, mieszamy.

2. Blachę keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy biszkopty, a na nich warstwę czekoladowo-kawowej masy. Następnie znowu kładziemy biszkopty i na nich masę. W sumie deser powinien mieć trzy warstwy. Ciasto wstawiamy do lodówki na 3 godziny.

3. Orzeszki piniowe prażymy przez chwilę na patelni bez oleju, odstawiamy do ostygnięcia. Deser wyjmujemy z blachy i dekorujemy uprażonymi orzechami oraz posiekanymi pistacjami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg jabłek, 2 cytryny, 1 l soku jabłkowego, 3 goździki, 2 laski cynamonu, anyż, 12 dag biszkoptów, 16 dag skrobi kukurydzianej, 250 ml kremówki 36 proc., cynamon więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.