Reklama
  • Czwartek, 14 maja 2015 (15:00)

    Blok czekoladowy

Składniki na 15 porcji: 40 dag gorzkiej czekolady, 2 jajka, 25 dag masła, 10 dag cukru pudru, 2 łyżki mleka, 2 czubate łyżki kakao, 10 dag maślanych herbatników, 10 dag suszonej żurawiny albo rodzynek, 15 dag orzeszków ziemnych, 10 dag minipianek waniliowych, kakao do oprószenia bloku

1. Czekoladę połam na kawałeczki. Następnie razem z masłem przełóż do żaroodpornego naczynia, wstaw je do garnka z gorącą wodą. Podgrzewaj, mieszając, aż masło i czekolada stopią się. Masę przestudź. Jajka utrzyj mikserem z cukrem pudrem, mlekiem oraz kakao na puszystą, jasnokremową masę. Pod koniec ucierania dodaj porcjami stopioną czekoladę z masłem.

Reklama

2. Podłużną foremkę (o wymiarach 11x25 cm i pojemności 1 i 1/4 litra) wyłóż folią spożywczą. Folia będzie lepiej przylegała, jeśli brzegi formy posmarujesz wcześniej wodą albo odrobiną oleju.

3. Herbatniki połam na kawałeczki. Wrzuć je do masy czekoladowej, dodaj żurawinę, orzeszki i pianki. Wymieszaj. Całość przełóż do przygotowanej formy. Wierzch wygładź. Wstaw do lodówki na 6 godzin.

4. Gotowy blok wybij z formy na półmisek. Usuń folię. Przed podaniem ciasto obficie oprósz kakao.

Przygotowanie ok. 30 minut. Chłodzenie ok. 6 godzin. 1 porcja ok. 550 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:blok | bloki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu, 200 g serka śmietankowego, 80 g cukru, 10 płatków żelatyny,  2 żółtka, 500 g mieszanych owoców (maliny, truskawki, porzeczki, borówki), sok z 1/2 cytryny, 200... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.