-
Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)
Blok jagodowy na spodzie z wafli
Składniki na 12 porcji 25 dag jagód, 15 dag suchych wafli, 5 łyżeczek żelatyny, 25 dag serka ricotta (ew. mielonego tłustego twarogu), 25 dag jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 40 dag śmietany kremówki, 20 dag gorzkiej czekolady.
1 Jagody przebierz, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce osącz, rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż wyschną. Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25 cm posmaruj wodą. Wyłóż folią spożywczą. Spód formy przykryj kilkoma waflami, pozostałe wafle połam na kawałeczki.
2 Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Serek wymieszaj z jogurtem oraz cukrem. Ubij na sztywno 25 dag śmietany. Bitą śmietanę delikatnie domieszaj do masy serowo-jogurtowej.
Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połącz z kremem. Odłóż trochę jagód oraz wafli do dekoracji, resztę domieszaj do tężejącego kremu. Rozsmaruj go na spodzie z wafli. Wstaw na godzinę do lodówki.
3 Czekoladę połam na kawałeczki. Pozostałą śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Czekoladową śmietankę studź 15 minut. Potem wylej na wierzch bloku. Ciasto schładzaj jeszcze 2 godziny.
4 Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy. Udekoruj odłożonymi wcześniej kawałeczkami wafli oraz jagodami.
Przygotowanie 45 minut Chłodzenie 3 godziny 1 porcja 340 kcal
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy
Czytaj również
Zobacz również
-
Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej
Twój komentarz może być pierwszy