Reklama
  • Piątek, 17 lipca 2015 (14:05)

    Blok jagodowy na spodzie z wafli

Składniki na 12 porcji 25 dag jagód, 15 dag suchych wafli, 5 łyżeczek żelatyny, 25 dag serka ricotta (ew. mielonego tłustego twarogu), 25 dag jogurtu naturalnego, 10 dag cukru, 40 dag śmietany kremówki, 20 dag gorzkiej czekolady.

1 Jagody przebierz, szybko opłucz na sitku pod bieżącą wodą. Owoce osącz, rozsyp na ściereczce i pozostaw tak, aż wyschną. Podłużną foremkę o wymiarach 11 x 25 cm posmaruj wodą. Wyłóż folią spożywczą. Spód formy przykryj kilkoma waflami, pozostałe wafle połam na kawałeczki.

Reklama

2 Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. Serek wymieszaj z jogurtem oraz cukrem. Ubij na sztywno 25 dag śmietany. Bitą śmietanę delikatnie domieszaj do masy serowo-jogurtowej.

Żelatynę rozpuść, podgrzewając na małym płomieniu. Ostrożnie połącz z kremem. Odłóż trochę jagód oraz wafli do dekoracji, resztę domieszaj do tężejącego kremu. Rozsmaruj go na spodzie z wafli. Wstaw na godzinę do lodówki.

3 Czekoladę połam na kawałeczki. Pozostałą śmietanę mocno podgrzej, rozpuść w niej czekoladę. Czekoladową śmietankę studź 15 minut. Potem wylej na wierzch bloku. Ciasto schładzaj jeszcze 2 godziny.

4 Gotowe ciasto ostrożnie wyjmij z formy. Udekoruj odłożonymi wcześniej kawałeczkami wafli oraz jagodami.

Przygotowanie 45 minut Chłodzenie 3 godziny 1 porcja 340 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:blok | jagody | serek | na | czekolady | z

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.