Reklama
  • Poniedziałek, 18 lipca 2016 (14:00)

    Charlotta – torcik truskawkowy na zimno

Składniki: 4 łyżeczki żelatyny, 60 dag truskawek + 3 sztuki do dekoracji, 2,5 dag cukru pudru, 2 łyżki soku wyciśniętego z cytryny, 1 laska wanilii, 40 dag śmietany kremówki, 20-24 okrągłe (śr. 6 cm) kruche ciasteczka, cukier puder.

Reklama

PRZYGOTOWANIE: ok. 30 minut

1. Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości zimnej wody i odstawić, żeby spęczniała. Opłukać 50 dag truskawek, osuszyć, usunąć szypułki. Owoce zmiksować z cukrem pudrem i sokiem wyciśniętym z cytryny, a następnie przetrzeć przez sitko.

Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając na małym płomieniu. Mus truskawkowy połączyć z żelatyną. Schładzać około 10 minut.

Laskę wanilii rozciąć wzdłuż, czubkiem noża zeskrobać rdzeń. Wymieszać go ze śmietaną kremówką i ubić na sztywno. Bitą śmietanę ostrożnie połączyć z tężejącym musem truskawkowym.

2. Pozostałe 10 dag truskawek opłukać, osuszyć, usunąć szypułki. Pokroić w kosteczkę. Spód i brzeg tortownicy (o śr. 26 cm) wyłożyć ok. 3/4 kruchych ciasteczek.

Na ciasteczkowym spodzie rozsmarować połowę kremu. Posypać kosteczkami truskawek. Przykryć resztą kremu i pozostałymi ciasteczkami.

3. Tortownicę przykryć folią, na 4 godziny wstawić do lodówki. Torcik wyjąć z formy. Udekorować 3 truskawkami pokrojonymi na cząstki i posypać cukrem pudrem.

Charlotta – francuski deser powstały podobno na cześć Charlotte, córki angielskiego króla Jerzego IV. W oryginalnej wersji robiony z musu malinowego otulonego podłużnymi biszkoptami.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Życie na gorąco

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.