Reklama
  • Środa, 29 kwietnia 2015 (08:05)

    Ciasto jabłkowe bez pieczenia

Składniki: 2 paczuszki herbatników BeBe (ok. 120 g), pół kostki masła, 4 łyżki mielonych migdałów, 10 dag cukru pudru, opakowanie śmietany kremówki, serek mascarpone, sok wyciśnięty z cytryny, 5 łyżeczek żelatyny, szklanka soku jabłkowego, 2 duże jabłka, tłuszcz do formy Wykończenie: 3 opakowania śmietany kremówki, 4 łyżki prażonych migdałów

Przygotowanie:

Herbatniki pokrusz na drobno i wsyp do miski. Dodaj miękkie masło, migdały, 2 łyżki cukru pudru i zagnieć gładkie ciasto. Wyłóż nim wysmarowaną tłuszczem tortownicę. W dużej misie ubij śmietanę kremówkę. Dodaj serek mascarpone, pozostały cukier puder i sok z cytryny (2 łyżki odłóż). Składniki wymieszaj na krem.

Reklama

Żelatynę namocz w zimnej wodzie i poczekaj, aż nasiąknie. Podziel ją na pół. Jedną część lekko podgrzej w rondelku, dodając 50 ml soku jabłkowego. Mieszaj powoli, aż się rozpuści, i połącz ją z kremem śmietanowym. Gotowy krem rozsmaruj na cieście w formie i odstaw w chłodne miejsce do stężenia.

Jabłka umyj, wyjmij pestki, a miąższ pokrój na mniejsze kawałki. Wymieszaj z 2 łyżkami soku z cytryny i wyłóż na tort. Pozostałą żelatynę przygotuj w reszcie soku jabłkowego. Zalej nią jabłka na cieście i wstaw całość do lodówki do stężenia. Boki tortu posmaruj bitą śmietaną i posyp migdałami. Przed podaniem pokrój.

Czas przygotowania: 55 minut

Cena porcji: ok. 6 zł. Kalorie: porcja 375 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Na żywo
Więcej na temat:ciasto | ceny | herbatniki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Wasze komentarze: 2,

przeczytane przez: 99 osób Dodaj komentarz
mrzonka

~mrzonka -

Bardzo lubie upiec cos nowego. Po raz pierwszy spotkalam sie z ciastem z jabłkami bez pieczenia. Wszystko dobrze.... tylko przepis mało precyzyjny.... Ile kremówki ? Ile mascarpone? Jaka blaszka? Może warto uzupełnić...

mrzonka

~mrzonka -

Bardzo lubie upiec cos nowego. Po raz pierwszy spotkalam sie z ciastem z jabłkami bez pieczenia. Wszystko dobrze.... tylko przepis mało precyzyjny.... Ile kremówki ? Ile mascarpone? Jaka blaszka? Może warto uzupełnić...