-
Wtorek, 12 stycznia 2016 (13:05)
Ciasto kajmakowa delicja. Bez pieczenia
Składniki na 10 porcji: 30 dag herbatników, 40 dag gotowej masy kajmakowej, 70 dag masła, 4 dojrzałe banany, 300 ml schłodzonej śmietanki kremówki, ew. 1 śmietan-fix, sok z cytryny lub pomarańczy do skropienia bananów, starta czekolada i ozdoby z czekolady do dekoracji.
1. Masło rozpuść na bardzo małym ogniu. Zdejmij białą piankę i odstaw do ostygnięcia. Herbatniki zmiel w malakserze na konsystencję grubej kaszy lub zgnieć je wałkiem do ciasta. Wymieszaj z masłem.
Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Wylep ją przygotowaną masą ciasteczkową, formując centymetrowy boczek. Formę wstaw do lodówki, by masa dobrze się schłodziła.
2. Banany umyj, obierz ze skórki. Każdy przekrój wzdłuż na 4 plastry. Skrop je sokiem z cytryny lub pomarańczy, by nie ściemniały.
3. Schłodzoną śmietanę ubij (ewentualnie z dodatkiem śmietan-fixu). Na ciasteczkowy spód wyłóż masę kajmakową, rozsmaruj równą warstwą, wyrównaj powierzchnię. Na masie ułóż jak najściślej pokrojone banany. Przykryj bitą śmietaną.
Ciasto posyp wiórkami startej czekolady i ozdób gotowymi dekoracjami. Włóż do lodówki na przynajmniej 3 godziny, by masy dobrze stężały.
Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Czytaj również
Zobacz również
-
Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj... więcej
Twój komentarz może być pierwszy