Reklama
  • Czwartek, 30 czerwca 2016 (13:05)

    Ciasto z malinami w czekoladzie

Spód oraz boki ● 430 g ciemnych ciastek z czekoladą ● 130 g miękkiego masła. Masa oraz dekoracja ● 250 g półtłustego twarogu ● 200 g serka mascarpone ● szklanka schłodzonej śmietany kremówki ● 2 tabliczki białej czekolady ● 2 tabliczki mlecznej czekolady na polewę ● 300 g malin (do masy oraz na wierzch) ● listki mięty

10 porcji, przygotowanie 40 min + czas schładzania; porcja: 410 kcal, cena: 1,30-1,60 zł.

1. Ciastka rozdrobnij blenderem, dodaj miękkie masło, miksuj do połączenia składników.

Reklama

2. Dno oraz boki tortownicy wyłóż folią spożywczą. Na dnie formy oraz po bokach ugnieć równomiernie masę z ciemnych ciastek. Wstaw formę ze spodem do lodówki na czas szykowania masy.

3. W kąpieli wodnej stop białą czekoladę. Twaróg zmiel, np. w malakserze, wymieszaj dokładnie z mascarpone, dodaj rozpuszczoną białą czekoladę i jeszcze raz dokładnie wymieszaj.

4. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, do śmietany delikatnie wmieszaj masę serową. Dodaj połowę malin. Przelej na spód z ciasteczek, delikatnie wyrównaj wierzch.

5. Sernik wstaw na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem wierzch udekoruj polewą przygotowaną z 2 czekolad mlecznych, rozpuszczonych w gorącej kąpieli wodnej oraz świeżymi malinami i listkami mięty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.