Reklama
  • Poniedziałek, 1 sierpnia 2016 (13:05)

    Cytrynowy serniczek w wafelkach

Skład na 12 porcji: ● 150 g ciastek owsianych ● 50 g masła ● 250 g maślanki ● 150 g cukru pudru ● 200 g serka śmietankowego ● 400 g śmietany kremówki ● 3 cytryny ● 4 łyżki żelatyny ● 2 kwadraty wafli

Czas przygotowania 60 minut. Cena porcji ok. 1,20 zł.

1. Ciasteczka owsiane wkładamy do foliowego woreczka i bardzo drobno rozgniatamy wałkiem. W rondelku roztapiamy masło i łączymy z pokruszonymi ciastkami. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

Reklama

2. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Z dwóch cytryn ścieramy skórkę, a z trzeciej wyciskamy sok.

3. Maślankę, serek i cukier puder miksujemy na gładką masę. Dodajemy skórkę i sok z cytryny, mieszamy.

4. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno i łączymy z masą serowo-maślankową. Następnie wlewamy żelatynę i krótko miksujemy. Masę przekładamy do tortownicy na schłodzone ciasto. Wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na ok. 60 minut.

5. Kwadraty wafli kruszymy na małe kawałki. Sernik wyjmujemy z formy, przekładamy na paterę lub talerz i pokruszonymi waflami obsypujemy boki ciasta.

Wartość odżywcza porcji 300 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 20 g/Węglowodany 24 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.