Reklama
  • Czwartek, 16 czerwca 2016 (14:00)

    Herbatnikowe cappuccino

Masa: kostka miękkiego masła, 1/3 szkl. cukru pudru, 5 łyżek cappuccino orzechowego, kieliszek wódki. Polewa: 1/4 kostki masła, 2 łyżki mleka, 4 łyżki cukru, 3 łyżki kakao, łyżeczka żelatyny . Dodatkowo: 35 dag herbatników, mały słoiczek powideł śliwkowych, 1/2 szkl. mleka, bita śmietana.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Reklama

1. Masa: masło miksuję z cukrem pudrem. Dodaję powoli cappuccino, potem wódkę.

2. Herbatniki maczam w mleku i układam w 2 rzędach po 5 sztuk. Każdą warstwę ciastek smaruję cienko powidłami, a następnie masą (mnie wyszło 7 warstw).

3. Robię polewę: rozpuszczam na ogniu masło, mleko, cukier i kakao. Żelatynę zalewam 2 łyżkami wody, odstawiam, by spęczniała, podgrzewam. Rozpuszczoną łączę z polewą. Studzę ją i polewam ciastka. Chłodzę. Dekoruję bitą śmietaną.

Dzięki żelatynie polewa nie kruszy się i nie brudzi ciasta przy krojeniu. Wyśmienite do kawy. Joanna Machynia z Gorlic

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:'Masa' | "Masa" | cappuccino | Masa | Joanna | "Joanna" | herbatniki

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.