Reklama
  • Poniedziałek, 5 września 2016 (15:00)

    Jagodowa pianka z galaretką

Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżeczki żelatyny, sok wyciśnięty z 1 cytryny, kilka listków świeżej mięty.

1. Jagody przebrać, oczyścić, umyć, i starannie osuszyć na papierowych ręcznikach. Żelatynę do pianki rozpuścić w gorącej wodzie (100 ml) i odstawić do przestygnięcia.

2. Owoce zmiksować z pudrem i cukrem waniliowym, dolać jogurt, przestudzoną żelatynę i ponownie zmiksować, przelać do podłużnego naczynia wyłożonego folią spożywczą i odstawić do lodówki do stężenia.

Reklama

3. Przygotować jagodową galaretkę: żelatynę rozpuścić w 50 ml ciepłej wody, wystudzić. Pół szklanki zimnej wody dobrze wymieszać z sokiem cytrynowym i pudrem, dolać napęczniałą żelatynę, zmiksować, delikatnie wymieszać z jagodami, odstawić w chłodne miejsce do lekkiego stężenia.

4. Tężejącą galaretkę rozłożyć na jagodowej piance i znów schłodzić, tym razem w lodówce. Deser najlepiej przygotować dzień przed podaniem, wtedy smaki się przegryzą, a pianka nie będzie się rozpadać przy krojeniu. Przed podaniem pokroić w kostkę i udekorować listkami świeżej mięty.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.