Reklama
  • Czwartek, 30 czerwca 2016 (13:05)

    Jogurtowiec z czereśniami i galaretką

Spód ● 250 g herbatników ● konfitura (np. czereśniowa, wiśniowa, malinowa) ● 100 g masła. Masa ● 700 g jogurtu natur. ● 200 g kremówki ● 3 łyżki cukru pudru ● 3 czubate łyżki żelatyny (lub roślinny agar) ● 1/2 szkl. mleka (może być roślinne). Wierzch ● 2 galaretki, np. wiśniowe lub czereśniowe (każda na 500 ml wody) ● 3 szkl. czereśni bez pestek

Reklama

12 porcji, przygot. 30 min + tężenie, porcja: 370 kcal, cena: 1-1,50 zł.

1. Tortownicę o śr. 24 cm wyłóż pergaminem. Herbatniki pokrusz na piasek (blenderem lub wałkiem). Masło stop i wymieszaj z ciastkami. Połową masy wyłóż formę, posmaruj konfiturą, rozłóż resztę masy. Ugnieć. Włóż do lodówki.

2. Mleko zagotuj i zalej żelatynę (lub agar), wymieszaj, ostudź. Śmietanę ubij na sztywno, pod koniec dodaj cukier puder. Połącz z jogurtem, dodaj chłodną żelatynę lub agar, wymieszaj. Wylej na herbatnikowy spód, dokładając kilka czereśni i wstaw do lodówki.

3. Galaretki rozpuść w 750-800 ml gorącej wody i odstaw do ostudzenia.

4. Gdy jogurtowiec stężeje, ułóż na nim czereśnie, zalej porcjami zastygającą galaretką. Wstaw do lodówki do stężenia.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.