Reklama
  • Środa, 2 grudnia 2015 (10:05)

    Karmelowo-kokosowy sernik bez pieczenia

Składniki na 10-12 porcji: Na sos karmelowy: 10 dag cukru, 100 ml śmietanki kremówki 30 proc., ½ łyżka masła, 25 ml wody. Ponadto: 16 dag ciastek, np. pełnoziarnistych, 5 dag roztopionego masła, 2 łyżeczki żelatyny, 85 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 200 ml śmietanki kremówki 30 proc., 2 łyżki cukru, 5 łyżek wiórków kokosowych, polewa czekoladowa.

Przygotowanie:

1. Do rondelka wlej wodę, wsyp cukier, wymieszaj. Podgrzewaj na średnim ogniu aż do uzyskania ciemnozłotego syropu. Rondelek zestaw z ognia. Do gorącego karmelu wlej śmietankę i dodaj masło, wymieszaj (należy to robić ostrożnie, gdyż płyn może pryskać).

Reklama

Podgrzewaj na bardzo małym ogniu cały czas mieszając, aż płyn zgęstnieje.Ciastka rozdrobnij w blenderze. Dodaj do nich roztopione masło, wymieszaj. Wyłóż masę ciasteczkową na spód tortownicy. Wstaw do lodówki.

2. Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wrzącej wody. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier, wiórki kokosowe oraz 100 ml sosu karmelowego, zmiksuj. Nie przerywając ucierania, powoli wlej rozpuszczoną żelatynę i jeszcze chwilę miksuj.

Na koniec dodaj ubitą śmietanę, delikatnie wymieszaj. Masę wylej na ciasteczkowy spód. Wierzch udekoruj roztopioną polewą czekoladową oraz sosem karmelowym. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 350  kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie
Więcej na temat:ciastka | sernik

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.