Reklama
  • Piątek, 6 marca 2015 (13:05)

    Kolorowy bananowiec

Składniki na 12 porcji: 6 dojrzałych bananów, 3 jajka, 25 dag masła, 2 opakowania galaretki agrestowej, 1 małe opakowanie okrągłych biszkoptów, 1/2 szklanki cukru pudru, 1 opakowanie galaretki wiśniowej, bita śmietana.

1 Cztery banany umyj starannie, obierz. Miąższ rozgnieć lub zmiksuj. 3 jajka rozbij. Oddziel żółtka od białek. Miękkie masło utrzyj z 3 żółtkami. Dalej ucierając, dodawaj po łyżce bananów.

Reklama

2 Jedną galaretkę agrestową rozpuść w połowie szklanki wody. Gdy zacznie tężeć, połącz z masą bananową. Drugą galaretkę przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Odstaw do schłodzenia. Tortownicę wyłóż biszkoptami.

3 Masę wyłóż na biszkopty, odstaw do stężenia. Białka ubij z cu krem pudrem. Dodaj rozpuszczoną w połowie szklanki wody tężejącą galaretkę wiśniową. Piankę ułóż na masie bananowej, zastudź. Tort obłóż plasterkami z 2 bananów, zalej galaretką. Ozdób bitą śmietaną.

czas ok. 40 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:cztery

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.