Reklama
  • Poniedziałek, 20 kwietnia 2015 (14:05)

    Kolorowy sernik bez pieczenia

ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Reklama

Nabierze wiosennej urody, jeśli połączymy go z owocowymi galaretkami.

Krok 1

Każdą z 2-3 różnokolorowych galaretek rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Wlewamy do miseczek wyłożonych folią. Dzięki folii łatwo wyjmiemy zastygnięte galaretki i pokroimy w kosteczkę. Mieszamy, by powstała wielobarwna mozaika.

Krok 2

2,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. 1 kg sera waniliowego z wiaderka miksujemy z 5 łyżkami cukru pudru i łyżeczką ekstraktu z wanilii. Cienkim strumykiem wlewamy do sera chłodną, ale jeszcze płynną żelatynę. Na koniec wrzucamy galaretki i lekko mieszamy.

Krok 3

Dno tortownicy (28 cm) wykładamy okrągłymi biszkopcikami. Biszkopty przykrywamy masą serową. Nie dociskamy jej do spodu, wystarczy kilka razy uderzyć formą o blat stołu, a w serniku nie pozostaną pęcherzyki powietrza.

Na 1-2 godziny wstawiamy do lodówki. Wierzch możemy udekorować świeżymi owocami, bakaliami, jeszcze jedną galaretką itp. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:dno | sernik | na

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 serki homogenizowane waniliowe, 15 dag mleka w proszku, 1 op. cukru waniliowego), 5-6 łyżek ajerkoniaku, 4 czubate łyżeczki żelatyny. Na sos owocowy: 40-50 dag mieszanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.