Reklama
  • Poniedziałek, 20 kwietnia 2015 (14:05)

    Kolorowy sernik bez pieczenia

ekspert Rewii Radzi Hanna Szymkiewicz – doświadczona mistrzyni kulinarna

Reklama

Nabierze wiosennej urody, jeśli połączymy go z owocowymi galaretkami.

Krok 1

Każdą z 2-3 różnokolorowych galaretek rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Wlewamy do miseczek wyłożonych folią. Dzięki folii łatwo wyjmiemy zastygnięte galaretki i pokroimy w kosteczkę. Mieszamy, by powstała wielobarwna mozaika.

Krok 2

2,5 łyżki żelatyny rozpuszczamy w 1/3 szklanki wrzątku. 1 kg sera waniliowego z wiaderka miksujemy z 5 łyżkami cukru pudru i łyżeczką ekstraktu z wanilii. Cienkim strumykiem wlewamy do sera chłodną, ale jeszcze płynną żelatynę. Na koniec wrzucamy galaretki i lekko mieszamy.

Krok 3

Dno tortownicy (28 cm) wykładamy okrągłymi biszkopcikami. Biszkopty przykrywamy masą serową. Nie dociskamy jej do spodu, wystarczy kilka razy uderzyć formą o blat stołu, a w serniku nie pozostaną pęcherzyki powietrza.

Na 1-2 godziny wstawiamy do lodówki. Wierzch możemy udekorować świeżymi owocami, bakaliami, jeszcze jedną galaretką itp. Wszystko zależy od naszej wyobraźni.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:dno | sernik

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.