Reklama
  • Czwartek, 5 stycznia (13:05)

    Kopiec z ciasteczkami (bez pieczenia)

Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj ● łyżka cukru pudru.

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 2,10 zł

Reklama

1. Żelatynę namaczamy w zimnej wodzie. Z 4 limonek wyciskamy sok, a z 2 ścieramy skórkę.

2. Do żółtek dodajemy 175 g cukru, cukier waniliowy i skórkę z limonki. Miksujemy, żeby powstał puszysty, jasnożółty krem. Podgrzewamy żelatynę, łączymy z sokiem z limonki i stopniowo dodajemy do żółtek.

Białka ubijamy z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na sztywno. Dodajemy powoli do kremu, delikatnie mieszając. Na koniec łączymy z ubitą śmietaną. Wstawiamy do lodówki na 5–10 minut, aby masa lekko się ścięła.

3. Na płaskim talerzu układamy biszkopty. Na nie wykładamy warstwę kremu i kolejną, trochę mniejszą, warstwę biszkoptów. W sumie układamy 5–6 warstw kremu i biszkoptów, aby utworzyły zmniejszający się ku górze kopiec.

Końce ciastek powinny dekoracyjnie wystawać z masy. Posypujemy je delikatnie cukrem pudrem. Ciasto wstawiamy na co najmniej 12 godzin do lodówki.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.