Reklama
  • Środa, 25 maja 2016 (08:00)

    Latte macchiato na zimno

Skład na 12 porcji: ● 500 g serka mascarpone ● 7–8 łyżeczek cukru pudru ● 250 ml śmietanki kremówki 30 proc. ● 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej ● galaretka cytrynowa ● 100 g gorzkiej czekolady do dekoracji deseru

Czas przygotowania ok. 45 minut. Cena porcji ok. 1,80 zł.

Reklama

1. Galaretkę cytrynową rozpuszczamy w 300 ml wrzątku i odstawiamy do ostudzenia.

2. Schłodzoną kremówkę ubijamy w malakserze. Pod koniec wsypujemy cukier puder i dalej ubijamy, aż śmietana będzie sztywna. Nie wyłączając malaksera, dodajemy do śmietany połowę mascarpone i czekamy aż się połączą. Następnie, nadal przy włączonym urządzeniu, powoli wlewamy ostudzoną galaretkę cytrynową, a potem dodajemy resztę sera. Gdy powstanie gładka masa, równe części przekładamy do trzech miseczek.

3. Dwie łyżeczki kawy rozpuszczamy w odrobinie wody i dodajemy do jednej części masy, mieszamy. Do drugiej miseczki dodajemy jedną łyżeczkę rozpuszczonej kawy, mieszamy.

4. Prostokątną, wydłużoną blachę wykładamy folią spożywczą. Na spód wylewamy białą masę, na nią ciemniejszą kawową i na koniec najciemniejszą. Wstawiamy do lodówki na 2 godziny. 5. Rozpuszczamy czekoladę i, kiedy przestygnie, polewamy nią wyjęty z blachy sernik.

Wartość odżywcza porcji 310 kcal Białko 3 g/Tłuszcz 27 g/Węglowodany 12 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:latte | na zimno | Latte macchiato | warto | zimno

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.