Letni jogurtowiec

Poniedziałek, 6 lipca 2015 (13:00)

Składniki na 16 porcji: 25 dag ciasteczek zbożowych, 12,5 dag masła, 10 łyżek żelatyny, 30 dag owoców leśnych, 50 dag jogurtu naturalnego, 5 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 25 dag gotowej bitej śmietany.

1 Ciasteczka włóż do woreczka foliowego, zawiąż i rozdrobnij tłuczkiem do mięsa. Masło rozpuść w garnku. Połącz z pokruszonymi ciastkami. Spód formy przykryj pergaminem. Masę z ciasteczek włóż do formy, wyrównaj powierzchnię. Odstaw na 30 min do lodówki.

2 Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości wody. Owoce oczyść. Część odłóż do dekoracji. Jogurt zmiksuj razem z 5 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Żelatynę rozprowadź w 2-3 łyżkach kremu jogurtowego. Połącz z resztą kremu, odstaw do lekkiego stężenia.

Reklama

3 Gdy krem zacznie tężeć, wmieszaj do niego przygotowane owoce leśne oraz bitą śmietanę. Wyłóż masę na schłodzony spód z ciasteczek. Odstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Przed podaniem na stół jogurtowiec udekoruj odłożonymi owocami.

czas ok. 50 min; porcja – 260 kcal, cena 1,60 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety