Reklama
  • Piątek, 2 września 2016 (13:00)

    Lodowy torcik w biszkoptowym kołnierzyku

Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10 dag) podłużnych biszkoptów, 15-16 małych ciastek bezowych, trochę polewy czekoladowej, mięta do dekoracji.

Reklama

1. Maliny i jagody przebierz, ew. krótko opłucz na sitku, osącz i dobrze osusz. Odłóż połowę malin do dekoracji. Resztę zmiksuj z 3 dag cukru. Masę zagotuj i przetrzyj przez sitko. Do gorącego musu dodaj łyżeczkę żelatyny, mieszaj, aż się rozpuści. Odstaw do wystudzenia. Połowę ciastek bezowych grubo pokrusz. Biszkopty potnij na połówki.

2. Jogurt połącz z twarogiem, sokiem z cytryny i resztą cukru. Pozostałą żelatynę namocz w niewielkiej ilości zimnej wody, a kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą jogurtowo-serową. Kilka łyżek masy wylej na spód tortownicy.

Wokół brzegu ustaw ciastka - wypukłą stroną do obręczy. Resztę masy od razu wymieszaj z połową jagód i pokruszonymi bezami. Przelej do tortownicy. Łyżką nabieraj porcje musu malinowego i nałóż je na wierzch ciasta.

3. Obie masy szybko przemieszaj widelcem, by powstał marmurkowy wzorek. Torcik wstaw do lodówki na ok. 3 godzin. Przed podaniem zdejmij obręcz formy, brzeg ciasta udekoruj stopioną polewą. Wierzch obłóż resztą owoców oraz bezami i miętą.

Przygotowanie ok. 35 minut . Chłodzenie ok. 3 godzin . 1 porcja 420 kcal

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.