Reklama
  • Środa, 13 kwietnia 2016 (15:00)

    Malinowy sernik na zimno

Składniki na 12 porcji: 60 dag twarogu, 3 jajka na twardo, 1 łyżka smażonej skórki pomarańczowej, 10 łyżek cukru, 1/3 kostki masła, 50 dag malin lub innych owoców jagodowych (np. truskawek), 1 torebka galaretki cytrynowej i 1 torebka malinowej.

1. Galaretkę cytrynową rozpuścić w dwóch szklankach gorącej wody, a malinową przygotować według przepisu na opakowaniu. Twaróg, jajka i skórkę pomarańczową zemleć dwukrotnie. Masę wymieszać z cukrem i galaretką cytrynową. Masło utrzeć na gładko. Ucierając, stopniowo dodawać do niego masę serową.

Reklama

2. Gładką masę przełożyć do tortownicy przepłukanej zimną wodą lub do miseczek, w których sernik będzie tężał. Następnie na wierzchu masy ułożyć umyte i osuszone owoce (mogą być z mrożonki, rozmrożone lub z kompotu – w obu przypadkach dobrze osączone).

3. Zalać owoce lekko tężejącą czerwoną galaretką. Wstawić na 2 godziny do lodówki – ale nie do zamrażalnika! Sernik podawać ozdobiony listkami mięty.

Można także ozdobić go kleksem ze śmietanki kremówki, ubitej z cukrem pudrem i łyżką rozpuszczonej żelatyny i schładzanej przez pół godziny w lodówce.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:sernik | Sernik na zimno | na zimno | | mo | na | zimno

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg jabłek, 2 cytryny, 1 l soku jabłkowego, 3 goździki, 2 laski cynamonu, anyż, 12 dag biszkoptów, 16 dag skrobi kukurydzianej, 250 ml kremówki 36 proc., cynamon więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.