Reklama
  • Czwartek, 7 lipca 2016 (13:05)

    Malinowy sernik na zimno

Składniki na 16 porcji: 200 g herbatników (najlepiej imbirowych), 90 g masła, rozpuszczonego, 300 ml kremówki, 200 g białej czekolady, 500 g malin, 500 g kremowego twarożku, 300 ml gęstej kwaśnej śmietany, 1/4 szklanki cukru pudru.

1. Lekko natłuść formę do pieczenia (najlepiej o bokach dł. 20 cm). Wyłóż ją folią spożywczą, tak aby wystawała ponad krawędziami formy.

Reklama

2. Mikserem pokrusz herbatniki. Dodaj rozpuszczone masło i miksuj dalej, aby połączyło się z herbatnikami. Wyłóż masą spód formy. Wstaw do lodówki na 15 minut.

3. Połam białą czekoladę (odłóż kilka kostek) i razem z kremówką przełóż ją do rondelka. Podgrzewaj na małym ogniu, tak aby czekolada rozpuściła się i połączyła z kremówką. Ostudź, następnie zmiksuj z 300 g malin.

4. W dużej misce zmiksuj kremowy twarożek z kwaśną śmietaną i cukrem pudrem. Miksując dalej, dodaj zmieszane ze śmietaną maliny. Gdy masa będzie gładka, wyłóż ją na herbatnikowy spód. Wyrównaj.

5. Wstaw do lodówki na 2 godziny. Przed podaniem rozpuść resztę czekolady. Posyp sernik malinami i polej czekoladą.

Galaretka własnej roboty

To doskonały pomysł na deser, jeśli dzieci nie zawsze chętnie sięgają po owoce. Na galaretkę warto wybrać słodkie owoce, bo wtedy nie trzeba już dodawać cukru. Dobre będą np.: morele, brzoskwinie, arbuzy, melony, pomarańcze (galaretka będzie miała apetyczny kolor).

Owoce wystarczy zmiksować i dodać do nich rozpuszczoną w niewielkiej ilości gorącej wody żelatynę (mniej więcej łyżeczka na 125 ml galaretki). Mieszamy i wstawiamy do lodówki, aby galaretka stężała (w niewielkich naczyniach wystarczą 2 godziny).

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia
Więcej na temat:Sernik na zimno | na zimno | galaretka | na | to | sernik | zimno | galaretki | g\ | G | g

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.