Reklama
  • Środa, 20 lipca 2016 (13:05)

    Maślankowiec z jagodami na waflu

Składniki: 1 duży okrągły wafel (andrut), 4 łyżeczki żelatyny, 250 ml maślanki, 5 dag cukru, 10 dag śmietany kremówki, 1 op. cukru waniliowego, po 40 dag poziomek i jagód, 1 op. galaretki truskawkowej.

1. Żelatynę zalej niewie- lką ilością zimnej wody, odstaw na 10 minut. Maślankę roztrzep z cukrem i cukrem waniliowym. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając na bardzo małym płomieniu. Potem ostrożnie połącz ją z maślanką i odstaw na 10-15 minut. W tym czasie śmietanę ubij na sztywno. Delikatnie domieszaj ją do tężejącej masy maślankowej. Krążek waflowy ułóż na spodzie tortownicy. Rozsmaruj na nim przygotowany krem. Ciasto wstaw do lodówki na ok. 4 godzin (a najlepiej na noc).

Reklama

2. Galaretkę dokładnie rozpuść w 2 szklankach wrzątku, wystudź. Owoce opłucz na sitku, osącz. Poziomki pokrój na połówki. Ułóż je na stężałej masie maślankowej. Zalej galaretką. Wstaw na godzinę do lodówki. Potem wierzch posyp jagodami. Schładzaj ciasto przez kolejną godzinę.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Naj

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.