Reklama
  • Wtorek, 8 marca 2016 (11:06)

    Miętowy tort na waflach

Składniki na 12 porcji: 10 dag masła, 12 dag cukru, 20 dag suchych wafli, 8 łyżeczek żelatyny, 1 kg jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, 7-8 łyżek likieru miętowego, olej do posmarowania, 1/2 tabliczki białej czekolady, zielony barwnik spożywczy.

Czas przygotowania: 25 minut (bez czasu chłodzenia). 1 porcja: 315 kcal. Cena porcji: 1,80 zł

Reklama

1. Masło stop, wystudź. Do foliowej torebki włóż wafle i dociskając je wałkiem do ciasta, bardzo drobno pokrusz. Okruszki wymieszaj z masłem.

2. Tortownicę posmaruj olejem. Spód wylep przygotowaną masą, schładzaj 30 minut. Jogurt utrzyj z cukrem, połącz z twarogiem i likierem. Żelatynę namocz w nie wielkiej ilości zimnej wody, kiedy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając. Delikatnie połącz z masą jogurtowo-serową i rozsmaruj na spodzie z wafli. Schładzaj 4 godziny.

Czekoladę stop, połowę ufarbuj na zielono. Obie masy osobno rozsmaruj na półmiskach. Kiedy czekolada stwardnieje, łopatką zeskrob grube wiórki. Udekoruj nimi wierzch tortu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:czekolady | czekolada | Czekolada | tort

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 serki homogenizowane waniliowe, 15 dag mleka w proszku, 1 op. cukru waniliowego), 5-6 łyżek ajerkoniaku, 4 czubate łyżeczki żelatyny. Na sos owocowy: 40-50 dag mieszanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.