Reklama
  • Środa, 29 maja 2013 (10:20)

    Napoleonki z herbatnikami

Szybka, smakuje świetnie, do tego bez pieczenia.

Składniki: margaryna, 4 szklanki mleka, szklanka cukru, szklanka kaszy manny, 6 paczek herbatników, 2 łyżki kakao, polewa czekoladowa, wiórki kokosowe

Reklama

Przygotowanie: Do rondelka wlej mleko, zagotuj. Włóż pokrojoną margarynę, wsyp cukier oraz kaszę manną. Gotuj chwilę, aż kasza zgęstnieje. W trakcie gotowania mieszaj, aby nie utworzyły się grudki.

Ostudź mieszankę, podziel ją na dwie części. Do jednej części wsyp kakao i starannie wymieszaj masę.

Dno i boki formy wyłóż folią aluminiową. Potem ułóż warstwę herbatników. Wylej ciemną masę, znów ułóż warstwę herbatników. W rondelku stop polewę czekoladową, polej wierzch napoleonki, posyp wiórkami kokosowymi. Wstaw do lodówki, by ciasto zastygło.

Porcje 10, Przygotowanie 60 min, Cena 1,60 zł, Kalorie 460 kcal

Takie jest życie
Więcej na temat:Lorie | ceny | dno | z

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 250 ml śmietany kremówki, 500 g serka mascarpone, 150 g cukru pudru,  1 opak. cukru waniliowego, 10 g żelatyny, 100 ml wody, 200 g jagód,  150 g biszkoptów, 40 g herbatników... więcej

  • Oceń tekst

    Ocen: 17

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.