Reklama
  • Wtorek, 25 października 2016 (15:00)

    Owoce w piance

Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu, 200 g serka śmietankowego, 80 g cukru, 10 płatków żelatyny,  2 żółtka, 500 g mieszanych owoców (maliny, truskawki, porzeczki, borówki), sok z 1/2 cytryny, 200 ml śmietanki kremówki, 20 ml likieru malinowego, mięta do dekoracji,  cukier puder.

Przygotowanie:

Reklama

Żelatynę namocz w zimnej wodzie. Formę wyłóż folią spożywczą. Owoce umyj i osusz. Napęczniałą żelatynę podgrzej w rondelku z 3 łyżkami śmietany kremówki. Mieszaj, aż żelatyna całkowicie się rozpuści.

Żółtka z cukrem i likierem malinowym ucieraj przez około 7 min. Dodaj jogurt, serek śmietankowy, sok z cytryny oraz żelatynę.

Resztę śmietanki ubij na sztywno i wmieszaj do pozostałych składników. Na koniec dodaj 300 g owoców i przełóż do formy. Wstaw do lodówki na minimum 3 godziny. Wyjmij z formy, pokrój, udekoruj owocami, posyp cukrem pudrem i ozdób miętą.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.