Reklama
  • Poniedziałek, 30 listopada 2015 (13:00)

    Pajęczy sernik na zimno

Składniki na 12 porcji: 30 dag ciastek kakaowych, 3/4 kostki masła, 2 pojemniki kwaśnej śmietany, 40 dag sera ricotta, 50 g drobnego cukru, 2 torebki cukru wanilinowego, 1 usztywniacz, np. żel-fix. Pająk i sieć: 5 łyżek polewy cukrowej, kawałek jasnego marcepana (ok. 30 g), czarny barwnik spożywczy, cukier kryształ do obtoczenia, baton z lukrecji.

Przygotowanie:

Reklama

Rozkrusz wałkiem ciastka i ugnieć je z roztopionym masłem. Masę dociśnij na dnie tortownicy tak, aby powstała wyższa krawędź. Wstaw formę w chłodne miejsce do stężenia minimum na godzinę.

W dużej misie ubij kwaśną śmietanę z serem ricotta, cukrem zwykłym oraz wanilinowym. Żelatynowy usztywniacz przygotuj według instrukcji i połącz go z kremem śmietano- wym. Wylej to wszystko do tortownicy na spód z ciastek i wstaw do lodówki.

Polewę cukrową zafarbuj na czarno barwnikiem spożywczym. Następnie za pomocą szprycy z cienką końcówką namaluj na serniku cienką siatkę z pajęczyny.

Kawałek jasnego marcepanu odłóż, następnie resztę marcepanu zafarbuj na czarno barwnikiem spożywczym. Z ciemnej masy wymodeluj odwłok pająka. Jego wierzch obtocz w cukrze krysztale. Wykrój nogi z batonika lukrecjowego i wciśnij je do pająka.

Na koniec zrób oczy z pozostałego jasnego marcepanu oraz ciemnej polewy cukrowej. Połóż pająka na pajęczynie na torcie i wstaw do lodówki. Czas przygotowania: 50 min.

Cena porcji: ok. 6,5 zł. Kalorie: porcja 335 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Na żywo
Więcej na temat:Sernik na zimno | na zimno | ceny | paj | sernik | zimno

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.