Reklama
  • Czwartek, 16 czerwca 2016 (14:00)

    Pianka czekoladowa w polewie

Składniki: 20 dag herbatników, 10 dag margaryny, 2 łyżeczki kakao. Masa czekoladowa: szkl. jogurtu greckiego, szkl. śmietanki 30 proc., opak. Śnieżki w proszku, 15 dag czekolady deserowej, 3 łyżeczki żelatyny, 1/4 szkl. gorącej wody, cukier puder według smaku, polewy czekoladowe – jasna i ciemna.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

1. Spód: herbatniki kruszę w malakserze. Margarynę roztapiam. Łączę oba składniki i dodaję kakao, mieszam. Przekładam do tortownicy (o śr. 21 cm), mocno dociskam, schładzam w lodówce.

2. Robię masę czekoladową: żelatynę rozpuszczam w 1/4 szkl. gorącej wody, studzę. Czekoladę rozpuszczam w kąpieli wodnej z 4 łyżkami śmietanki. Resztę śmietanki ubijam z cukrem pudrem i Śnieżką, dodaję jogurt, miksując dodaję rozpuszczoną czekoladę, wlewam cienką strużką żelatynę.

Reklama

Masę wylewam na spód z herbatników. Deser wkładam do lodówki, najlepiej na noc.

3. Polewy podgrzewam. Dekoruję deser wpierw ciemną, następnie jasną polewą.

Do masy można też dodać wiórki czekolady mlecznej lub gorzkiej, jak kto lubi. Marta Matusiewicz z Bielska-Białej

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:pianka | Marta | Bielska | 'Masa' | "Masa" | Masa | pianki

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.