Reklama
  • Wtorek, 13 października 2015 (11:06)

    Ptasie mleczko z morelami

Składniki na 10 porcji: 1 kompot morelowy (300 g), olej i cukier puder do formy, 20 g żelatyny, 100 ml zalewy z moreli (na żelatynę), 250 ml śmietany kremówki, 500 g miękkiego twarogu, 150 g cukru pudru, 2 torebki cukru waniliowego, 100 g biszkoptów cukierniczych.

Przygotowanie:

Wysmaruj formę na keks olejem i wysyp cukrem pudrem. Morele odcedź. Żelatynę rozprowadź w zalewie z kompotu i poczekaj, aż nasiąknie. Potem podgrzej ją (nie gotuj!) i rozpuść.

Reklama

Śmietanę ubij na sztywno. Wymieszaj twaróg z cukrem pudrem i cukrem waniliowym. Delikatnie wmieszaj bitą śmietanę i żelatynę. Na dnie formy rozsmaruj część masy twarogowej.

Warstwami rozkładaj na niej biszkopty, morele i resztę kremu. Ostatnią warstwę powinien tworzyć twaróg. Wstaw do lodówki.

Czas przygotowania: 30 minut (bez tężenia). Poziom: trudny

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:ptasie mleczko | mleczko | morele

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.