Reklama
  • Poniedziałek, 27 kwietnia 2015 (13:00)

    Pyszne ciasto bez pieczenia

Składniki: 900 ml kremówki • 400 g słodzonego zagęszczonego mleka • 250 g herbatników • 1/2 szklanki mleka • 2 łyżki brandy • 2 łyżki cukru pudru • 1/2 łyżeczki esencji waniliowej Posypka: • 125 g migdałów bez skórki • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru • 1/2 szklanki wody

1. Posypka: Wysyp migdały na blachę. Cukier zalej wodą i mieszając, zagotuj. Gotuj na małym ogniu, aż powstanie złocisty sos toffi. Polej nim migdały. Ostudzoną masę lekko zmiksuj.

Reklama

2. Wyłóż formę (8 x 24 cm) folią. Na dno wysyp połowę posypki.

3. Ubij 600 ml kremówki z mlekiem skondensowanym (ma podwoić objętość).

4. Połącz zwykłe mleko i brandy. Zanurz w nich 1/4 herbatników. Wyłóż nimi spód formy. Posmaruj 1/3 kremu. Posyp łyżką posypki. Zrób tak samo jeszcze dwie warstwy. Zakończ warstwą herbatników. Przykryj, wstaw na noc do lodówki.

5. Ubij resztę kremówki z cukrem i esencją waniliową. Wyłóż ją na wierzch tortu. Udekoruj resztą posypki.

Migdały w słodkim toffi będą bardziej chrupiące, jeśli przed zalaniem sosem uprażysz je na patelni (bez tłuszczu) na złoty kolor. W czasie prażenia często je mieszaj.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia
Więcej na temat:ciasto

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu, 200 g serka śmietankowego, 80 g cukru, 10 płatków żelatyny,  2 żółtka, 500 g mieszanych owoców (maliny, truskawki, porzeczki, borówki), sok z 1/2 cytryny, 200... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.