Reklama
  • Czwartek, 16 czerwca 2016 (14:00)

    Rafaello na słonych krakersach

Składniki: 1 i 1/2 opak. słonych krakersów (ok. 25 dag), 2 żółtka, 3/4 szkl. cukru, opak. cukru wanilinowego, 2 łyżki mąki pszennej, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 500 ml mleka, 20 dag masła, 10 dag + 5 dag wiórków kokosowych.

Przygotowanie 40 min • Porcja 410 kcal • Koszt porcji ok. 1 zł • Przepis na ok. 12 porcji

Reklama

1. Żółtka miksuję z cukrem wanilinowym, obiema mąkami i 100 ml mleka. Resztę mleka zagotowuję z cukrem i mieszając, wlewam masę jajeczną. Gotuję do czasu uzyskania gęstego budyniu.

Zdejmuję go z ognia i od razu miksuję go z miękkim masłem, aż się rozpuści. Wsypuję 10 dag wiórków kokosowych, mieszam. 5 dag wiórków prażę 2 min na suchej patelni.

2. Na dnie blaszki układam ciasno warstwę krakersów. Rozprowadzam na nich 1/3 ciepłego kremu i przykrywam drugą warstwą krakersów. Znów warstwa kremu i krakersów. Wierzch smaruję resztą kremu i posypuję wiórkami. Schładzam.

Zdjęcie

/mat. prywatny - darmowy
/mat. prywatny - darmowy

Wylewam na krakersy ciepłą masę. Wtedy szybciej miękną i są lepsze. A połączenie smaków po prostu boskie! Małgorzata Pankiewicz z Gowina

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Więcej na temat:rafaello | przepis | koszt

Zobacz również

  • Składniki na 6 porcji: 3 serki homogenizowane waniliowe, 15 dag mleka w proszku, 1 op. cukru waniliowego), 5-6 łyżek ajerkoniaku, 4 czubate łyżeczki żelatyny. Na sos owocowy: 40-50 dag mieszanki... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.