Reklama
  • Poniedziałek, 13 czerwca 2016 (13:05)

    Serniczek na zimno

Składniki: 20 dag dowolnych herbatników (np. maślanych, zbożowych) 37,5 dag masła lub margaryny, 50 dag naturalnego serka homogenizowanego, po 1 op. galaretki cytrynowej i pomarańczowej, 1/2 słoiczka konfitur wiśniowych

1. Herbatniki pokrusz drobno lub włóż do woreczka foliowego i rozwałkuj. Dodaj masło (lub margarynę), starannie wymieszaj. Masą wylep dno tortownicy. Wstaw na 15 minut do zamrażarki.

Reklama

2. W tym czasie przygotuj masę serową. Serek homogenizowany przełóż do miski. Galaretkę cytrynową (lub inną jasną) przygotuj wg przepisu podanego na opakowaniu. Odstaw do przestudzenia.

3. Do serka wlej przestudzoną galaretkę. Zmiksuj całość na gładką masę. Wylej na zastudzony spód. Całość ponownie wstaw do lodówki na 1-2 godziny.

4. Galaretkę pomarańczową przygotuj wg przepisu. Polej sernik. Odstaw do stężenia. Podawaj na stół z konfiturami wiśniowymi.

Czas ok. 35 min; porcja – 340 kcal, cena 2,20 zł.

Owoce do formy

Sernik na zimno będzie wyglądał oryginalnie i efektownie, jeśli boki tortownicy wyłożysz cienkimi plastrami pomarańczy lub ananasa z puszki. Owoce możesz też ułożyć na spodzie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:na zimno | sernik | na | zimno | serniczki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: 25 dag jagód, 35 dag malin, 8 łyżeczek żelatyny, 15 dag cukru, 1 kg gęstego jogurtu naturalnego, 50 dag mielonego twarogu, sok wyciśnięty z jednej cytryny, 1 op. (10... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.