Reklama
  • Czwartek, 30 czerwca 2016 (13:05)

    Serniczek owocowy raj

Spód ● 3 szklanki płatków kukurydzianych ● 100 g ciastek maślanych ● 80 g stopionego masła. Masa ●1 kg sera śmietankowego lub homogenizowanego ●300-400 g śmietanki kremówki ●2 pełne łyżki żelatyny (możesz zastąpić ją agarem) ●350-400 g słodzonego mleka skondensowanego ●szklanka mleka w proszku ●świeże owoce – np. czereśnie, maliny, jagody, porzeczki

Reklama

10-12 porcji, przygotowanie 45 minut + czas tężenia, porcja: 390 kcal, cena: 1,30-1,80 zł.

1. Płatki i ciasteczka zmiel lub zmiksuj, dodaj stopione masło. Wylep masą dno tortownicy (o średnicy 26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Włóż do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Żelatynę wsyp do zimnej kremówki. Poczekaj, aż napęcznieje, a następnie podgrzewaj na małym ogniu, aż się rozpuści. Przestudź. Część sera włóż do rozpuszczonej żelatyny i wymieszaj. Całość przełóż do reszty sera. Dodaj mleko skondensowane i mleko w proszku. Wyłóż masę na spód i wyrównaj. Wstaw do lodówki, by ciasto całkiem stężało.

3. Przed podaniem udekoruj dużą ilością świeżych owoców – czereśni, malin, jagód, porzeczek itp.

Spód na miód

Aby blat do ciasta dobrze się trzymał, możesz jako spoiwa użyć również miodu.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:serniczek | SP | raj | serniczki

Zobacz również

  • Składniki na 4 porcje: 400 g jogurtu, 200 g serka śmietankowego, 80 g cukru, 10 płatków żelatyny,  2 żółtka, 500 g mieszanych owoców (maliny, truskawki, porzeczki, borówki), sok z 1/2 cytryny, 200... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.