Reklama
  • Czwartek, 14 maja 2015 (15:00)

    Serniczek z imbirową nutą

Składniki na 12 porcji: 3 jabłka (po ok. 20 dag), 1 duże mango, kawałek korzenia imbiru (ok. 1 dag), 8 płaskich łyżeczek żelatyny, 10 dag cukru, 2 łyżki soku cytrynowego, 50 dag zmielonego tłustego twarogu, 2 op. cukru waniliowego, 15 dag śmietany kremówki, ok. 32 małe waflowe rurki do dekoracji

Reklama

1. Jabłka umyj, wytrzyj do sucha i obierz. Wytnij gniazda nasienne, miąższ pokrój w kostkę. Miąższ mango odetnij od pestki, obierz i drobno pokrój. Imbir obierz, drobno zetrzyj albo zeskrob łyżeczką do herbaty.

5 łyżeczek żelatyny namocz w odrobinie zimnej wody, odstaw, aby spęczniała. W garnku stop połowę cukru na jasny karmel. Dodaj kosteczki jabłek. Dolej sok z cytryny i gotuj, aż miąższ zacznie się rozpadać. Wtedy dodaj mango oraz imbir. Spęczniałą żelatynę przełóż do gorącego musu owocowego. Mieszaj, aż się rozpuści i odstaw do przestudzenia. Pozostałą żelatynę namocz.

2. Twaróg wymieszaj z cukrem waniliowym oraz pozostałym cukrem. Śmietanę ubij na sztywno. Namoczoną żelatynę rozpuść, podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serową. Domieszaj bitą śmietanę.

Tortownicę o śr. 20 cm wyłóż folią spożyczą. Na spodzie rozsmaruj 1/3 musu. Wokół brzegu ustaw rurki waflowe. Potem mus przykryj 1/2 masy serowej. Ponownie nałóż 1/3 musu i resztę masy serowej. Na wierzchu rozsmaruj pozostały mus owocowy. Serniczek wstaw do lodówki na 5 godzin.

Przygotowanie ok. 1 godziny i 15 minut. Chłodzenie ok. 5 godzin. 1 porcja ok. 330 kcal.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:serniczki

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.