Reklama
  • Czwartek, 13 sierpnia 2015 (13:05)

    Sernik jagodowo-porzeczkowy

Składniki na spód: • 40 g herbatników maślanych • 15 g masła Na masę serową: • 175 g twarogu • 1 łyżeczka soku z cytryny • 2 łyżki śmietany kremówki • 60 g drobnego cukru • 1 płaska łyżka żelatyny • 2 łyżki gorącej wody Na galaretkę: • 700 g czarnych porzeczek i jagód + garść do dekoracji • 5 g żelatyny • cukier

Herbatniki rozkrusz w woreczku foliowym, uderzając w nie tłuczkiem. Masło rozpuść. Wymieszaj rozkruszone herbatniki z masłem i wyłóż nimi dno natłuszczonej tortownicy. Odstaw do lodówki. Twaróg zmiksuj z cukrem, kremówką i sokiem z cytryny. Żelatynę rozpuść w ciepłej wodzie, dodaj do masy twarogowej.

Zmiksuj, żeby nie było grudek. Wyłóż na ciasteczkowy spód i wstaw do lodówki na 30 minut. Umyte owoce gotuj, aż puszczą sok. Masę przetrzyj przez drobne sitko. Żelatynę rozpuść w 50 ml wrzątku.

Reklama

Wlej ją do soku, dosłodź do smaku. Gdy galaretka wystygnie i zacznie gęstnieć, wlej ją na masę serową i dodaj odłożone całe owoce. Wstaw do lodówki do zastygnięcia.

• 10 minut + czas odstawienia • dla 4 osób • cena 10 zł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Show
Więcej na temat:sernik | herbatniki | tar

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.