Reklama
  • Środa, 25 listopada 2015 (11:00)

    Sernik na zimno

Składniki: 6 łyżeczek żelatyny, 3/4 kg tłustego twarogu, 6 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 5-6 mandarynek, sok z pomarańczy , 25 dag kremówki, 10 dag rodzynek, po 1 op. biszkoptów i galaretki cytrynowej

1. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, odstaw do spęcznienia. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.

Reklama

2. Ser zmiksuj z cukrem i cukrem waniliowym. Obrane mandarynki podziel na cząstki, wyfiletuj. 5 łyżek soku pomarańczowego i połowę posiekanych owoców dodaj do masy serowej. Kremówkę ubij na sztywną pianę.

3. Do masy serowej wlej rozpuszczoną żelatynę. Połącz z ubitą kremówką i rodzynkami. Prostokątną formę wyłóż biszkoptami. Wlej masę serową. Ozdób resztą mandarynek, zalej rozpuszczoną wg przepisu galaretką. Zastudź.

Czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,90 zł.

Kremówkę ubijaj na najwyższych obrotach, aż końcówki miksera zaczną zostawiać na niej widoczne ślady. Wówczas zmniejsz obroty do średnich i kontynuuj ubijanie, aż masa zrobi się sztywna. Pamiętaj też, że kremówka, miska i końcówki miksera muszą być dobrze schłodzone.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sernik | Sernik na zimno | na zimno | krem | zimno

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.