Reklama
  • Poniedziałek, 25 lipca 2016 (11:05)

    Sernik na zimno

Składniki na 10 porcji: 5 dojrzałych bananów,60 dag białego sera homogenizowanego, 1 szklanka śmietanki 30-36 proc., 1 paczka okrągłych biszkoptów, 1/2 puszki masy kajmakowej, po 1 szt. galaretki w kolorze czerwonym i zielonym, 4 łyżki cukru pudru, 3 łyżki żelatyny, masło do formy

1. Trzy banany obrać, zmiksować. Żelatynę rozpuścić w 100 ml ciepłej wody, wystudzić. Galaretki przygotować oddzielnie wg przepisu na opakowaniu, używając połowę wody.

Reklama

2. Śmietanę ubić, porcjami dodawać ser. 1/3 masy wymieszać z bananami, kajmakiem i 2/3 rozpuszczonej żelatyny, rozłożyć w tortownicy wysmarowanej masłem i wyłożonej biszkoptami, schładzać godzinę.

3. Do czerwonej galaretki dodać resztę żelatyny, wystudzić, zmiksować z pozostałym serem i cukrem pudrem, wyłożyć na masę bananowo-kajmakową, wstawić do lodówki na godzinę.

4. Wierzch sernika udekorować talarkami pozostałych bananów, zalać tężejącą zieloną galaretką. Deser wstawić do lodówki do stężenia na ok. 2 godziny.

Przygotowanie: ok. 30 min plus chłodzenie.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.