Reklama
  • Środa, 1 kwietnia 2015 (11:05)

    Sernik na zimno na biszkoptach

Składniki na 12 porcji: 6 łyżeczek żelatyny, rodzynki, 3/4 kg tłustego twarogu, 6 łyżek cukru, 1 op. cukru waniliowego, 1 puszka brzoskwiń, 25 dag kremówki, 4 truskawki, po 1 op. biszkoptów i galaretki

1. Żelatynę namocz w kilku łyżkach wody, odstaw do spęcznienia. Twaróg przepuść trzykrotnie przez maszynkę do mielenia mięsa. Możesz też użyć gotowego sera na sernik.

2. Mielony ser zmiksuj razem z cukrem i opakowaniem cukru waniliowego. Brzoskwinie z puszki osącz ze słodkiej zalewy. 5 łyżek syropu dodaj do zmiksowanej masy serowej. Kremówkę ubij na sztywną pianę.

Reklama

3. Do masy serowej wlej rozpuszczoną żelatynę, starannie zmiksuj. Połącz z ubitą na sztywno kremówką oraz 10 dag rodzynek.

4. Prostokątną formę lub tortownicę wyłóż okrągłymi biszkoptami. Wlej masę serową. Wierzch udekoruj brzoskwiniami z puszki oraz pokrojonymi w plasterki truskawkami.

5. Galaretkę (np. brzoskwiniową) rozpuść wg przepisu, zalej sernik. Schładzaj 4 godziny.

Czas ok. 40 min; porcja – 310 kcal, cena 1,90 zł.

Aromat wanilii

Sernik powinien pachnieć wanilią. Jeśli chcesz, by aromat był szczególnie intensywny, sięgnij po prawdziwą przyprawę.

Rozetnij wzdłuż laskę wanilii, wyjmij ziarenka, utłucz w moździerzu, a potem utrzyj z cukrem.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sernik | Sernik na zimno | na zimno | aromat | zimno

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.