Reklama
  • Piątek, 6 marca 2015 (13:05)

    Sernik na zimno z grejpfrutami

Składniki na 12 porcji: 15 dag biszkoptów, 5 łyżek dżemu, 200 ml kremówki, olej, 50 dag białego sera, 3/4 szkl. cukru, 2 dag żelatyny, 100 ml mleka, 2 czerwone grejpfruty, 1 galaretka.

1/4 porcji biszkop tów (najlepsze będą małe okrągłe biszkopciki) odłóż, resztę przełóż dżemem, np. truskawkowym. Formę posmaruj olejem. Kremówkę ubij na sztywno. Zmielony trzykrotnie biały ser utrzyj z cukrem na gładką masę. Połącz ze śmietaną.

Żelatynę namocz, a potem rozpuść w mleku, wlej do masy serowej, wymieszaj. 1/3 masy włóż do formy, dodaj połowę zlepionych biszkoptów, następnie kładź kolejne warstwy masy i biszkoptów. Na wierzchu ułóż suche biszkopty. Wstaw do lodówki na 4 godziny. Grejpfruty obierz, wyfiletuj. Galaretkę przygotuj wg przepisu. Sernik wyjmij, odwróć. Obłóż owocami, zalej tężejącą galaretką.

Reklama

czas ok. 45 min; porcja – 390 kcal, cena 1,30 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.