Reklama
  • Poniedziałek, 9 marca 2015 (13:01)

    Sernik na zimno z mascarpone

Składniki: 100 g biszkoptów, tzw. kocich języczków • 6 listków żelatyny • 250 g serka mascarpone • 80 g cukru • 400 g gęstej śmietany • 8 łyżek likieru malinowego • 100 g malin (lub innych owoców) • 75 g gorzkiej czekolady.

1. Przekrój na pół 8-9 biszkoptów i wyłóż nimi brzegi tortownicy o śr. 20 cm. Resztę herbatników połóż na spodzie.

Reklama

2. Namocz żelatynę w zimnej wodzie. Wymieszaj mikserem mascarpone z cukrem. Dodaj śmietanę i likier.

Żelatynę odciśnij, podgrzej, aby się rozpuściła, i wymieszaj najpierw z 5 łyżkami kremu, a potem resztą masy. 25 g czekolady posiekaj grubo i dodaj do kremu. Wyłóż krem do formy i wstaw do lodówki na przynajmniej 3 godziny.

3. Pokrój w cieniutkie plasterki resztę czekolady (tak aby się zwijały w wiórki). Tuż przed podaniem posyp wierzch sernika owocami i czekoladowymi wiórkami.

Jak to zrobić?

Łatwiej ułożysz biszkopty wzdłuż boków tortownicy, jeżeli jej dno posmarujesz przy brzegach cienką warstwą dżemu. Najlepiej, by był z tych samych owoców, co likier.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Olivia

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.