Reklama
  • Poniedziałek, 7 września 2015 (08:00)

    Sernik na zimno z morelami

Składniki na 12 porcji: 60 dag twarożku homogenizowanego waniliowego, 30 dag moreli, 30 dag wafelków kakaowych, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 galaretki morelowe, 1 łyżka orzechów pistacjowych, 1 łyżka masła do formy.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

1. Wafelki połamać na kawałki, pokruszyć za pomocą wałka. Wysypać nimi dno posmarowanej masłem tortownicy.

2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężały.

3. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, wbijając po jednym żółtku. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

4. Połowę lekko tężejącej galaretki wymieszać z masą serową, wylać na pokruszone wafelki. Morele umyć, sparzyć, delikatnie obrać ze skóry, pokroić w plasterki.

Ułożyć dekoracyjnie na warstwie serowej, zalać stygnącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Orzechy posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:sernik | Sernik na zimno | na zimno | zimno | morele

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.