Reklama
  • Poniedziałek, 7 września 2015 (08:00)

    Sernik na zimno z morelami

Składniki na 12 porcji: 60 dag twarożku homogenizowanego waniliowego, 30 dag moreli, 30 dag wafelków kakaowych, 3 jajka, 1/2 szklanki cukru pudru, 2 galaretki morelowe, 1 łyżka orzechów pistacjowych, 1 łyżka masła do formy.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Reklama

1. Wafelki połamać na kawałki, pokruszyć za pomocą wałka. Wysypać nimi dno posmarowanej masłem tortownicy.

2. Galaretki rozpuścić w dwóch szklankach wrzątku, ostudzić i wstawić do lodówki, aby nieco stężały.

3. Twarożek utrzeć z cukrem pudrem na gładki krem, wbijając po jednym żółtku. Z białek ubić pianę na sztywno i delikatnie połączyć z masą serową.

4. Połowę lekko tężejącej galaretki wymieszać z masą serową, wylać na pokruszone wafelki. Morele umyć, sparzyć, delikatnie obrać ze skóry, pokroić w plasterki.

Ułożyć dekoracyjnie na warstwie serowej, zalać stygnącą galaretką. Schłodzić w lodówce. Orzechy posiekać i posypać nimi wierzch ciasta.

Zdjęcie

/Arch./Madejski Studio
/Arch./Madejski Studio

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Twoje Imperium
Więcej na temat:sernik | Sernik na zimno | na zimno | zimno | morele

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Spód: 260 g herbatników, 100 g masła. Krem: 750 g twarogu mielonego, 750 g serka mascarpone, 150 g cukru, 210 g śmietany kremówki,10 płatków żelatyny, 400 g czarnych jagód... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.