Reklama
  • Poniedziałek, 6 lipca 2015 (13:00)

    Sernik z czereśniami bez pieczenia

Składniki na 12 porcji: 25 dag herbatników kakaowych, 20 dag masła, 25 dag kremówki, kakao, 50 dag mielonego sera, 15 dag cukru pudru, 1 op. cukru waniliowego, po 10 dag białej i gorzkiej czekolady, żelatyna, 20 dag czereśni.

Reklama

Krok pierwszy

Ciastka zmiksuj, zag nieć z połową masła. Masą wyłóż dno podłużnej formy. Odstaw do zastudzenia. Kremówkę ubij. Ser połącz z cukrem pudrem oraz cukrem wanilinowym. Dodaj ubitą kremówkę.

Krok drugi

Białą czekoladę posiekaj, dodaj do kremu. Do rondla wlej 80 ml wody, wsyp 1,5 dag żelatyny. Podgrzewaj, mieszając, do rozpuszczenia. Gorącą żelatynę połącz z kremem. 1/3 rozsmaruj na spodzie.

Krok trzeci

Na krem wyłóż połowę wydrylowanych czereśni. Przykryj je kolejną porcją kremu. Wyłóż resztę czereśni oraz pozostały krem. Wyrównaj wierzch. Sernik wstaw do lodówki na około 2 godziny, by masa stężała.

Krok czwarty

Gorzką czekoladę roztop w gorącej kąpieli wodnej. Zmiksuj z resztą masła. Krem przełóż do szprycy, wyciskaj na sernik ozdobne kleksy. Posyp je kakao. Ponownie wstaw sernik do lodówki, aby zastygł.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:sernik | ciastka | kroki

Zobacz również

  • Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, 1 łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów włoskich lub laskowych. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml serka mascarpone, 250 ml... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.