Reklama
  • Poniedziałek, 16 maja 2016 (13:00)

    Sernik z mascarpone i kawą na zimno

Składniki na 10 porcji. Spód: 15 dag masła, 10 dag herbatników, łyżka mielonej kawy, 5 dag orzechów. Masa: 5 żółtek, 6 łyżek cukru pudru, 350 ml mascarpone, 250 ml śmietany kremówki, 4 łyżeczki żelatyny, 3 łyżki likieru kawowego. Oraz: 1 op. podłużnych biszkoptów, 1 łyżka kakao, czekoladowe drażetki i beziki do dekoracji.

Reklama

1. Herbatniki oraz orzechy (np. las kowe) rozdrobnij w malakserze, wymieszaj z kawą mieloną. Masło stop w rondelku. Wlej do sypkich składników i dokładnie wymieszaj. Powstałą masą wylep spód tortow nicy, schowaj ją do lodówki.

2. Żółtka (nim rozbijesz jajka, sparz je wrzątkiem) zmiksuj z cukrem na jasny puszysty krem. Nie przerywając ucierania, dodawaj do masy po łyżce serka mascarpone, a na koniec wlej likier kawowy.

Śmietanę kremówkę ubij na sztywno, dołóż do masy, wymieszaj łyżką. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody. Gdy spęcznieje, rozpuść ją, podgrzewając na małym ogniu. Przestudź, dodaj do przygotowa nego kremu, dokładnie wymieszaj.

3. Tortownicę z zastudzonym spodem wyjmij z lodówki. Wzdłuż obręczy ustaw pionowo podłużne biszkopty (jeden obok drugiego). Środek wypełnij przygotowaną masą. Wstaw do lodówki na 3 godz., by serniczek dobrze stężał.

Przed podaniem oprósz go kakao i udekoruj czekoladowymi bezikami i drażetkami (np. w kształcie ziarenek kawy).

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina
Więcej na temat:sernik | na zimno | Mascarpone | zimno

Zobacz również

  • Składniki na 10-12 porcji: Na spód: 25 dag wafelków w czekoladzie, 3 dag roztopionego masła. Ponadto: 50 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 25 dag cukru pudru, sok wyciśnięty z ½... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.