Reklama
  • Środa, 2 grudnia 2015 (10:05)

    Sernikowa bomba z niespodzianką

Składniki na ok. 8 porcji: 75 dag twarogu sernikowego (trzykrotnie zmielonego), 20 dag cukru pudru, 2 łyżki soku z cytryny, 4 łyżki żelatyny, 300 ml śmietanki kremówki 30 proc., 25 dag malin, 4-5 łyżek suchego maku, okrągłe biszkopty.

Reklama

Przygotowanie:

1. Do żelatyny dodaj 200 ml wrzącej wody i mieszaj, aż się rozpuści. Odłóż kilkanaście malin a resztę zmiksuj blenderem na gładki mus. Schłodzoną śmietankę kremówkę ubij mikserem na sztywno. Do miski włóż twaróg, dodaj cukier puder oraz sok z cytryny, zmiksuj. Podziel na 3 części.

2. Do jednej części masy serowej dodaj mus malinowy oraz 1/3 przestudzonej żelatyny, wymieszaj. Dodaj 1/3 ubitej śmietany, delikatnie wymieszaj. Lekko tężejącą masę malinową wlej do miski i wciśnij w nią nieco mniejszą miskę owiniętą z zewnątrz folią spożywczą (tak, by masa rozeszła się na boki i powstało wgłębienie). Wstaw do lodówki, by dobrze stężała.

3. Do drugiej części masy serowej dodaj 1/3 żelatyny oraz 1/3 ubitej śmietany, wymieszaj. Wylej na masę malinową, wstaw do lodówki. Do pozostałej masy serowej dodaj resztę żelatyny i ubitej śmietany oraz mak, dokładnie wymieszaj. Wylej na masę serową, delikatnie włóż w nią odłożone maliny, na wierzchu rozłóż biszkopty. Wstaw do lodówki.

Przygotowanie (bez czasu oczekiwania): 30 minut. Porcja: 450 kilokalorii

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat & Ludzie
Więcej na temat:z | Bomba

Zobacz również

  • Skład na 12 porcji: ● 2 opakowania okrągłych biszkoptów ● 225 g cukru ● 2 opakowania cukru waniliowego ● 400 g śmietany kremówki ● 2,5 łyżki żelatyny ● 4 limonki ● 8 żółtek ● białka z 4 jaj... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.