Reklama
  • Poniedziałek, 16 maja 2016 (13:00)

    Serowy przekładaniec a’la tiramisu

Składniki na 12 porcji: 3 okrągłe blaty biszkoptowe, 50 dag sera mascarpone, 25 dag chudego mielonego twarogu, 10 dag cukru, 400 ml śmietany kremówki 36 proc., 250 ml mocnego ostudzonego naparu kawy, 8 łyżek likieru migdałowego, 1 op. cukru waniliowego, 3 łyżeczki żelatyny, 5 łyżek granulowanego kakao.

Reklama

1. Żelatynę namocz w 1/3 szkl. zimnej wody, a następnie rozpuść ją, podgrzewając na bardzo małym ogniu. Zimny kawowy napar wymieszaj z połową likieru. Ponczem obficie nasącz blaty biszkoptowe.

2. Chudy twaróg zmiksuj z serem mascarpone, pozostałym likierem migdałowym, cukrem i cukrem waniliowym. Śmietanę kremówkę ubij na sztywno. Do żelatyny dodaj łyżkę śmietany, wymieszaj i połącz z po zostałą śmietaną. Masę przełóż do serów zmiksowanych z cukrem, delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką.

3. Połową przygotowanego kremu posmaruj dwa nasą czone biszkopty. Ułóż je jeden na drugim. Przykryj pozostałym bisz koptem, lekko dociśnij.

4. Wierzch oraz boki tortu posmaruj pozostałym kremem. Torcik oprósz kakao granulowanym, przecierając je łyżką przez gęste sitko wprost na krem. Wstaw do lodówki przynajmniej na 2 godziny.

Przed podaniem każdą porcję tortu mo żesz udekorować np. waflową rur ką i czekoladowymi drażetkami w kształcie ziarenek czekolady.

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Zobacz również

  • Składniki: 1 kg jabłek, 2 cytryny, 1 l soku jabłkowego, 3 goździki, 2 laski cynamonu, anyż, 12 dag biszkoptów, 16 dag skrobi kukurydzianej, 250 ml kremówki 36 proc., cynamon więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.