Reklama
  • Piątek, 6 marca 2015 (13:05)

    Śmietanowiec

Składniki na 18 porcji: 3 jajka, 22 dag cukru, 4 dag mąki ziemniaczanej, 10 dag mąki pszennej, 1,5 łyżeczki prosz. do piecz., 50 ml mleka, 8 łyżek żela tyny, nektarynki, 1,5 kg jogurtu, 1/2 kg kre mówki, czekolada, cukier waniliowy.

1 Białka ubij z 13 dag cukru, połącz z żółtkami. Obydwie mąki przesiej z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko i masę jajeczną, wymieszaj. Ciasto umieść na pokrytej pergaminem blasze. Piecz 10-15 min w temp. 180 stopni. Ostudź.

2 Żelatynę zalej kilkoma łyżkami wody, odstaw do napęcznienia. Umyj 4 nektarynki. Możesz też użyć brzoskwiń lub moreli z puszki. Jeden owoc pokrój w ozdobne plasterki i odłóż do dekoracji, resztę nektarynek pokrój na małe kawałki.

Reklama

3 Jogurt (naturalny) wymieszaj z resztą cukru oraz opakowaniem cukru waniliowego. 4 łyżki jogurtu zmiksuj z rozpuszczoną żelatyną, dodaj do reszty jogurtu, wymieszaj. Schładzaj 15 min.

4 Kremówkę ubij na sztywno. Posiekaj 2/3 tabliczki białej czekolady. Dodaj do masy jogurtowej razem z pokrojonymi owocami. Na koniec wmieszaj ubitą kremówkę. Gdy masa zacznie tężeć, wylej ją na ciasto. Schładzaj 3 godziny. Dekoruj odłożonymi owocami i resztą czekolady.

czas ok. 60 min; porcja – 290 kcal, cena 1,40 zł

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Świat kobiety
Więcej na temat:jogurt | jogurt | krem

Zobacz również

  • Składniki na 12 porcji: Pianka: 2 szklanki jagód, 5 szklanek jogurtu greckiego, 5 łyżek cukru pudru, 1 łyżeczka cukru waniliowego, 4 łyżki żelatyny. Galaretka: 1 szklanka jagód, 4 łyżki cukru... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.