Reklama
  • Poniedziałek, 1 sierpnia 2016 (13:05)

    Szwedzka szarlotka z gruszkami

Skład na 12 porcji: ● 200 g ciasteczek owsianych ● 90 g masła ● 300 g jabłek ● 200 g gruszek ● cytryna ● 80 g cukru ● 400 ml nektaru z gruszek ● po lasce cynamonu i wanilii ● 2–3 ziarenka kardamonu ● 400 ml śmietanki kremówki ● 4 łyżki żelatyny

Czas przygotowania 45 minut. Cena porcji ok. 1,60 zł.

Reklama

1. Masło roztapiamy w rondelku i łączymy z drobno pokruszonymi ciastkami. Masą wykładamy dno tortownicy i wstawiamy do lodówki na godzinę.

2. Gruszki i jabłka obieramy, dzielimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę.

3. Nektar przelewamy do garnka, dodajemy skórkę otartą z cytryny i wyciśnięty z niej sok, 30 g cukru i zagotowujemy. Wrzucamy jabłka i gruszki, gotujemy 5–8 minut. Odstawiamy do ostygnięcia.

4. 2 łyżki żelatyny namaczamy w wodzie. Z wanilii wydrążamy miąższ. 100 g śmietany przelewamy do rondelka, dodajemy 50 g cukru, kardamon, wanilię, zagotowujemy. Dolewamy 300 ml śmietany i żelatynę. Krem wstawiamy do lodówki, aby masa stężała.

5. Pozostałą żelatynę namaczamy w wodzie. Dodajemy do owoców i 3/4 masy przekładamy na ciasto. Kiedy zastygnie, wykładamy na nią krem. Wstawiamy do lodówki. Na wierzchu układamy owoce. Po 30 minutach ciasto wyciągamy z lodówki i tortownicy. Podajemy schłodzone.

Wartość odżywcza porcji 270 kcal Białko 2 g/Tłuszcz 18 g/Węglowodany 24 g

Artykuł pochodzi z kategorii: Przepisy

Zobacz również

  • Składniki: ● 4 średniej wielkości jabłka ● 1-2 łyżki świeżo zmielonego siemienia lnianego ● sok z 1/2 cytryny ● 200 g pestek słonecznika ● 200 g rodzynek ● 2 płaskie łyżeczki cynamonu ● olej... więcej

Twój komentarz może być pierwszy

Zapoznaj się z Regulaminem
Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe.